Predškolska vrtićka grupa

Pripremni predškolski program

 

Pripremni predškolski program obuhvata u PU ,, La Felicita” obuhvata uzrast od 5, 5 do 7 godina.

U radu sa decom opredeljeni smo za primenu Modela A koji gravitira otvorenom sistemu vaspitanja i akcionom razvijanju programa zavisno od interesovanja dece. Vaspitači i deca naše ustanove imaju slobodu da se u radu vode tematskim planiranjem, ili projektnim učenjem, u zavisnosti od njihovih afiniteta. Za razliku od tradicionalnog pristupa u kome centralnu ulogu u planiranju i realizaciji aktivnosti ima vaspitač, tematsko planiranje i projektno učenje zasnovani su na uvažavanju interesovanja i potreba dece, te njihovog aktivnog učešća u svim etapama vaspitno-obrazovnog rada (planiranje, priprema, realizacija i evaluacija).

Specijalizovani programi koji se realizuju u vrtićkim i grupama pripremnog predškolskog programa su: Program učenja engleskog jezika, svakodnevno Program muzičkog vaspitanja sa profesorkom muzičkog, dva puta nedeljno Program fizičkog vaspitanja (koncipiran na bazi poligona) radi bolje koordinacije pokreta deteta.

 

Ciljevi programa pripremne predškolske grupe su:

 

  • analiza i sinteza reci
  • prepoznavanje slova i cifara
  • pisanje sastava
  • čitanje
  • savladavanje početnih matematičkih pojmova
  • pričanje i prepričavanje samostalno
  • pričanje i prepričavanje po osnovu niza slika

 

Osnovni plan i program pripremne predškolske grupe obuhvata teme iz Sveta oko nas 1 i 2

U pitanju su teme Jesen Delovi tela Bonton Biljni i životinjski svet Živa i neživa priroda Zima Zanimanja Put oko sveta Prolece Matematički pojmovi Književnost Leto Tokom izrade tema, deca prolaze kroz sve sfere razvoja. Tokom letnjih meseci (jul i avgust) organizujemo program letnjih čarolija u cilju decje razonode i zabave Tokom zimskog perioda, organizujemo zimske carolije (pozorišna predstava, dodela paketica, maskenbal…)

Tokom proleca organizujemo ekskurziju u trajanju od pet dana.